dilluns, 21 de febrer del 2011

21 de febrer: Dia Internacional de les Llengües Maternes.

Hui és el Dia Internacional de les llengües maternes.  

L'any 1999, la UNESCO va establir el 21 de febrer de cada any com a Dia Internacional de les llengües maternes. Recorda els estudiants morts el 1952 en defensa del bangla, llengua dels bengalís.

Es va instaurar en un intent de protegir les sis mil llengües diferents existents arreu del món i, alhora, preservar la diversitat cultural.Es  reconeix, així, el paper que té la llengua materna en el desenvolupament de la creativitat, la capacitat de comunicació i l'elaboració de conceptes, però també en el fet que les llengües maternes constitueixen el primer element constituent de la identitat cultural.
 
 En el món van arribar a existir  entre 7.000 i 8.000 idiomes diferents. Hui, les llengües estan "de capa caiguda" i els lingüistes s'enfronten a la urgència de poder-les documentar totes per a la posteritat. Segons estimacions recents, la majoria de les 6.000 llengües que es parlen actualment arreu del món compten amb molts pocs parlants. La meitat en té menys de 10.000 i una quarta part del total menys de 1.000 parlants. 

La nostra llengua, que tant estimem, necessita una ferm suport, tant a nivell institucional com a nivell privat. Cadascun de nosaltres hem de ser coneixedors del nostre paper en la salut lingüística del valencià.

Per més informació, podeu visitar vilaweb, on podeu trobar d'altres enllaços interessants.
Declaració Drets Humans

1 comentari:

Unknown ha dit...

No sabia que el 21 d'este mes era el dia Internacional de les llengues... =)