dimarts, 5 de novembre del 2013

El meu mapa del món. El mapa del meu món.

Un mapa conceptual? Per a què? Ara us ho explicaré, gràcies a la informació i els recursos del blog "ensenyar i aprendre amb les TIC

"Els mapes conceptuals són un instrument per a l’organització i representació del coneixement. És una xarxa on conceptes es relacionen entre sí mitjançant enllaços per a formar proposisions."
Ajuden a:

  1.  organitzar els conceptes adquirits sobre algun tema, de manera visual i atractiva, 
  2. a destriar els conceptes clau,
  3.  a representar de manera gràfica el coneixement. 
Imatge de Queviures digitals
Per fer un mapa conceptual,  cal seguir els següents passos:
  1. Selecciona els conceptes, és a dir, totes aquelles paraules amb què pugues expressar fets, esdeveniments, idees, etcètera, i que siguen essencials en el text original.
  2. Busca les paraules d'enllaç que consideres apropiades entre aquests conceptes. Pots emprar preposicions (de, per, amb ...) i verbs (és, es determina, inclou, serveix per, estableix ...), principalment.
  3. Els conceptes van, generalment, tancats en figures geomètriques (cercles, quadrats, rectangles ...). Escull la que et resulte més apropiada.
  4. Els conceptes han d'aparèixer estructurats jeràrquicament, és a dir, en ordre de major a menor importància.
  5. Si t'interessa destacar algun exemple, fes-ho sempre en últim lloc.
Si voleu treballar amb eines TIC, podeu treballar amb aquest programa suggerit al blog de recursos. "S’ha d’instal•lar a l’ordinador i configurar amb l’idioma castellà. És força intuïtiu i fàcil de fer servir i ens permet, també, cercar en línia altres mapes d’altres autors. Us el podeu descarregar des de http://cmap.ihmc.us/ "

I ara, au, a practicar amb el treball de classe!