divendres, 8 de novembre del 2013

Comunicat arran de l'anunci del tancament de RTVV i Canal 9 Ràdio

Des del departament de valencià de l'IES Federica Montseny no podem restar callades enfront de l’anunci del Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana que tancaran RTVV.

Des del respecte a la tasca desenvolupada pels professionals que han treballat i treballen en aquesta televisió pública i la distància que volem marcar de les manipulacions polítiques absolutament barroeres que han guiat malauradament fins ara la marxa de l’ens públic, manifestem:
  1. Les valencianes i els valencians tenim el dret a disposar d’uns mitjans de comunicació públics, democràtics i lliures en valencià que ens oferesquen una visió del nostre món i de la nostra llengua i la nostra cultura. I no només a nosaltres, sinó a la resta del món, en una època on la globalització fa més necessàries que mai les eines de supervivència per al nostre idioma i per a la nostra cultura.
  2. Durant els anys que porta emetent RTVV ha contribuït a expandir el coneixement del valencià, si més no, a nivell de comprensió, en aquelles zones castellanoparlants del nostre territori (i més enllà) on fins ara no hi havia arribat mai.
  3. Certs tabús, incomprensions i malfiances envers de l’ús digne de l’idioma s’han vist diluïts, quan no dissipats gràcies, entre d’altres coses, a les emissions de la tele i la ràdio valencianes.
  4. Moltes generacions de xiquets i xiquetes valencians han pogut gaudir d’espais dedicats a ells en valencià i han tingut un cert alè de normalitat que ara se’ls vol escapçar de soca-rel.
  5. La desaparició d’uns mitjans públics, valencians i de qualitat ens aboquen a la desaparició mediàtica d’una llengua i d’una cultura que ens fan ser el que som.
  6. Ni el President Fabra ni el seu govern estan legitimats per a fer desaparèixer una televisió pública que hem pagat entre tots perquè no és seua ni del seu partit. Pertany al conjunt de tot el Poble Valencià.
Per tot plegat, demanem al Govern Valencià:

Que mantinga la RTVV com un instrument útil i necessari per a la projecció interna i externa de la nostra llengua i la nostra cultura. Que la RTVV puga continuar d’una altra manera: democràtica, lliure de pressions polítiques espúries, amb un control de la despesa i amb l’aprofitament com cal d’uns mitjans públics que compten amb professionals perfectament qualificats per a fer la seua feina. No podem deixar perdre una eina que posa en primer pla els nostres senyals d’identitat més importants. Considerem un atac contra tots nosaltres el tancament d’aquesta ràdio i televisió nostres.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Vull sumar-me a aquest manifest, per estar absolutament d'acord en el seu contingut, crec que la suma de totes les veus, poden parar esta barbaritat.
Dolores Martorell

Anònim ha dit...

quan ells treballaven i cobraven bé que els llepaven el cul al govern, però ara que els fan fora els critiquen. No em sembla gens bé, haurien d'haver parlat molt abans i informar als valencians de tot, sincerament, no crec en la televisió pública de cap llengua, haurien tancar totes, perquè s'estan omplint la butxaca amb els nostres diners i ho permetem, a més, això segueix sent un acte per distreure la nostra atenció de coses més importants. Signat un alumne de F.Montseny