dilluns, 23 d’abril del 2012

23 d'abril. Dia del llibre

Aquesta setmana dues dates han estat -i són- importants per nosaltres. Una, el dia 23 d'abril. Sant Jordi. El dia del llibre. Segons la Viquipèdia, que tot ho sap encara que no sempre encerta, la UNESCO l'instituïa al 1995.

Té el seu origen en la Diada de Sant Jordi celebrada a Catalunya, on a l'època medieval les classes aristocràtiques, en aquests dies celebraven festes cavalleresques com torneigs on les dames eren obsequiades amb roses i flors. Segles després, el costum d'obsequiar l'estimada amb una rosa es va anar estenent i des de 1925 es regala també un llibre.

Un poc d'història:
Al 1926, Vicent Clavel Andrés, un editor i escriptor valencià establert a Barcelona, va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona celebrar una festa en commemoració del naixement de Miguel de Cervantes (1547-1616)  i  el govern espanyol (presidit per Miguel Primo de Rivera) va acceptar la proposta i el rei Alfons XIII va signar el Reial Decret que instituïa la Fiesta del Libro Español. Poc després, el 1930, es va traslladar la data al 23 d'abril, dia de l'enterrament de Cervantes.

I també...
 Un 23 d'abril de 1616 del calendari julià (3 de maig de 1616 del calendari gregorià) també va morir William Shakespeare (1564-1616), escriptor anglès. També és la data de la mort de Miguel Lluís Vives, Inca Garcilaso de la Vega, Josep Pla (1897-1981), el naixement de Maurice Druon, Vladimir Nabokov, Manuel Mejía Vallejo i Halldor Laxness.


De Josep Pla, Homenots: Joan Fuster  

"L'única manera de lluitar contra la terrible invasió de l'oblit, de crear una memòria col•lectiva és recordar, infatigablement, el que alguns homes —és a dir, el poble— han fet una mica més enllà dels interessos particulars, immediats i petits."
 (Del llibre Homenots. Segona sèrie. Barcelona: Destino, 1970, p. 6)