dissabte, 20 d’abril del 2013

Demà, trobada.


Les Trobades d'Escoles en Valencià 2013 estan dedicades al gran poeta valencià Vicent Andrés Estellés. Els seus missatges reivindicatius, convertits en versos, són l'eix vertebrador de les festes per la llengua que s'estenen de cap a cap de les nostres comarques durant la primavera.
Les Trobades són una veu lúdica i reivindicativa del nostre poble. Del poble que visualitza l'autoestima lingüística i que reclama als responsables institucionals que facen del valencià la llengua pròpia i oficial d'ús habitual per a tots i per a tot. Per aquest motiu el lema de les Trobades 2013 és La veu del teu poble, del poble que acull la Trobada a la teua comarca, dels pobles que participen en la teua Trobada.
La veu del teu poble és la veu dels milers de xiquets, xiquetes, pares, mares, docents i ciutadans, que s'esforcen a contracorrent per dur endavant un ensenyament de qualitat; que treballen per posar fil a l'agulla a les greus retallades en educació; que volen canviar l'actual sistema polític i econòmic, amb unes regles de joc que van en contra dels pilars propis d'una societat que ha d'aspirar a ser més honesta, més lliure i més implicada en les decisions col•lectives de futur.


Estem en crisi, una crisi social, política i econòmica, educativa i institucional, que no hem provocat nosaltres. Una crisi de valors. Cal que la crisi done peu al canvi, que siga una oportunitat per a desenvolupar idees que convertisquen aquest desficaci en una poderosa eina de canvi i de millora. De totes i de tots depén i cal que entre nosaltres organitzem una xarxa eficaç per emprendre accions concretes al respecte.
Ens enfrontem a un repte molt gran, defensar el model públic d'ensenyament en valencià i de qualitat, amenaçat d'una forma contundent. És fonamental el compromís de tots i de totes, dels docents i de les famílies. És important també que l'Administració educativa en prenga nota i que fem l'esforç d'arribar a una entesa per preservar drets educatius bàsics que ara perillen per l'augment de ràtios, per la pèrdua de llocs docents i la greu situació dels professorat interí, per les retallades en beques i serveis, per la manca d'inversió en infraestructures, per l'augment de l'IVA en el material escolar, per l'establiment d'un plurilingüisme de fum o per l'atac al valencià de l'Administració educativa.
Hem començat el curs amb un decret de plurilingüisme amb el qual estem en desacord, perquè no assegura l'objectiu últim del document: afavorir l'ensenyament de qualitat plurilingüe al nostre sistema educatiu. Sense marginar cap llengua. Sense marginar el nostre màxim tret d'identitat, el valencià.
L'avantprojecte de llei educativa, la LOMQE, tampoc afavoreix l'objectiu de vetllar per un sistema que garantisca l'educació a què aspirem. La democràcia participativa als centres, les metodologies de treball que haurien de ser pròpies d'una escola valenciana del segle XXI, es veuen greument amenaçades.
L'educació necessita de la inversió dels governs, i de governs que creguen que cal garantir una formació òptima per a tot l'alumnat. Perquè l'educació pública és la clau d'una societat madura i competent. Perquè l'educació de qualitat és un dret bàsic universal. Perquè l'educació al nostre País exigix un especial suport institucional que faça de la nostra llengua una eina imprescindible per a aprofundir en la competència del nostre alumnat en una societat plurilingüe. Per tot això, us animem a participar en la vostra festa d'estima per la llengua resumida en aquests versos de Vicent Andrés Estellés:
Baixa al carrer i participa. 
Participa en el ball, la festa, d
óna les mans al teu germà. 
No podran res davant un poble unit, alegre i combatiu!