dilluns, 20 d’abril del 2009

Comentari: tots som el Gran Germà.

Jordi Palmer
D'AVUI.cat

Tots som el Gran Germà
George Orwell va imaginar a 1984 un estat totalitari que controlava al cent per cent la vida dels ciutadans. Un dels elements en el que es basava aquest control no era altre que un aparell de televisió capaç de captar imatges al mateix temps que en rebia. El Gran Germà disposava així d'imatges de tots i cadascun dels seus ciutadans, sabia que feien, que sentien i fins i tot que pensaven. Les càmeres al carrer i els micròfons al camp completaven una feina de vigilància de la qual no escapava ningú.

En la societat actual s'invoca sovint el gran germà per representar aquell estat repressor imaginat per Orwell. Des de les càmeres de vigilància per tot arreu fins als concursos televisius, tot sembla indicar que el malson d'Orwell s'ha fet realitat. Però no és així. La gran revolució tecnològica dels últims anys ha permès el que mai cap dictador podria haver imaginat. Avui, tots som el Gran Germà, perquè tots tenim capacitat per captar informacions i difondre-les.

Per això a la Xina persegueixen Internet, per això dubtem de l'explicació oficial de la mort d'un home a Londres durant les manifestacions contra la cimera del G-20, per això només ens creiem la meitat del que ens expliquen les fonts governamentals. Perquè ara sabem que sempre hi haurà algú amb una càmera i un accés a Internet que serà capaç de contradir l'explicació oficial. Vint-i-cinc anys després d'un 1984 que mai no va ser, el Gran Germà s'ha passat al nostre bàndol.